Geschiedenis

Ooit, meer dan 45 jaar geleden – was er een vereniging “Oefening Doet Wonderen” die vermoedelijk het volleybal in Rijen introduceerde. Toen John Aarts na een aantal jaren in de Achterhoek te hebben gewoond zich definitief terug in Rijen vestigde, bleek ODW ter ziele te zijn gegaan. John besloot het er niet bij te laten zitten startte met gelijkgestemden een wekelijkse volleybaltraining in het oude Patronaatsgebouw aan de Tuinstraat. Na amper twee maanden was er al zoveel animo dat werd besloten een echte vereniging op te zetten. Tijdens de oprichtingsvergadering werd de naam C.S.S. geopperd. Dit gaf de kern van het volleybal goed weer: Catch Setup Smash.   

C.S.S werd lid van de Nederlandse Volleybalbond omdat er vanaf dag één interesse was om de krachten met anderen te meten. Om vervolgens zo snel mogelijk naar een hogere klasse te kunnen promoveren, werd bewust gekozen uit te komen in district Breda; Tilburg werd te sterk geacht. Men had er kijk op! Wel drie of vier jaar op rij werden zowel de dames als de heren ongeslagen kampioen in hun klasse. Getraind door o.a. Cees Laarhoven en Gé Maus, domineerde en floreerde C.S.S.    

Het ging zelfs zo goed dat zowel Heren I als Dames I op een gegeven moment uitkwam in de Nationale 3e Divisie. En dat allemaal op eigen kracht en met eigen kader! Om dit niveau te handhaven waren extra trainingen nodig en dus extra geld. Gelukkig werkte Lisette Laarhoven bij Ericsson waar ze net als bij C.S.S. de taak van secretaresse vervulde. Alsof het met voorbedachten rade was, vormde de clubnaam precies de drie middelste letters van de aanstaande sponsornaam. Met de jarenlange financiële steun die dit opleverde, heeft de vereniging een behoorlijke tijd op niveau mee kunnen draaien. De extra trainingen kwamen en behalve in de Margriethal, werd er ook in de sporthal op de vliegbasis getraind.

Hele families maakten ondertussen carrière binnen de club. Sommigen van hen waren dusdanig getalenteerd dat ze het toch al behoorlijke niveau van de club ontgroeiden en elders zelfs Eredivisie haalden. Tot grote trots van John Aarts was zijn eigen zoon Adriaan er daar één van, terwijl zijn dochter Ellen ook lang in Dames I speelde. Maar bijvoorbeeld ook de broers Peter, Dré en Ton van Opstal hebben hun kunsten binnen en soms buiten de landsgrenzen op hoog niveau vertoond. Buitenlanders kwamen ook naar C.S.S.; een vijftal Amerikaanse college volleybalmeiden verbleven een paar weken in Nederland, tot groot genoegen van de jeugdige (vrijgezelle) herenleden…

In de 21e eeuw zien veel sportverenigingen het ledental teruglopen. Ook C.S.S. heeft hier last van – met name bij de jeugd. Volleybal ziet in de gehele regio een terugloop van jeugdleden. C.S.S. weet dit echter goed op te pakken en met behulp van overheid, volleybalbond en vooral eigen vrijwilligers wordt gewerkt aan een vernieuwde jeugdaanpak. De introductie van onder anderen Circulatie Mini Volleybal, overheidsinitiatieven als Sports’Cool en enthousiaste trainers zorgen er voor dat C.S.S. weer vol vertrouwen naar de toekomst kan kijken. Met teams op verschillende niveaus, spelers van alle leeftijden en een club vol actieve vrijwilligers moet dat goed komen. Op naar vijftig jaar C.S.S.!   

Dit stuk is voornamelijk gebaseerd op een artikel van René van Rosmalen

Scroll naar boven